Kolejnym punktem programu były warsztaty kulinarne „Święta w kuchni staropolskiej”, podczas których uczniowie dowiedzieli się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych uczniowie przygotowali świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiadli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Kolejnym punktem programu były warsztaty kulinarne „Święta w kuchni staropolskiej”, podczas których uczniowie dowiedzieli się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych uczniowie przygotowali świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiadli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.