Jesteś tutaj:

Główna treść strony

Tradycyjne potrawy w Rosji, szampan z popiołem, przemówienie prezydenta, czyli kilka słów o projekcie edukacyjnym.

Podczas listopadowych spotkań uczestnicy projektu edukacyjnego "Przewodnik po kulturze rosyjskiej dla ciekawych świata" prezentowali informacje i ciekawostki na temat świąt w Rosji. Przygotowane prezentacje dotyczyły wielu świąt państwowych: Nowy Rok, prawosławne Boże Narodzenie, Dzień Jedności Narodowej, Dzień Zwycięstwa. Zdobytą wiedzą uczestnicy projektu edukacyjnego podzielili się z kolegami i koleżankami klas siódmych i ósmych, na lekcjach języka rosyjskiego zaprezentowali najciekawsze informacje. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się, że Sylwester to jedno z najważniejszych świąt w Rosji. Noworoczne koncerty i fajerwerki można tam oglądać aż dwukrotnie ponieważ Rosyjski Nowy Rok jest świętowany według dwóch kalendarzy: gregoriańskiego 1 stycznia i juliańskiego 14 stycznia. Tradycyjnie przed północą na kartce papieru zapisuje się życzenie. Następnie kartkę z życzeniem trzeba spalić, a popiół wsypać do kieliszka z szampanem. Wypicie takiego “napoju” podobno zapewnia to, że zapisane na kartce życzenia się spełniają. Nowy Rok w Rosji to czas, w którym Dziadek Mróz i Śnieżynka przynoszą dzieciom prezenty. Wigilia Bożego Narodzenia obchodzona 6 stycznia nazywana jest w Rosji „Soczelnik” („Сочельник”) - od nazwy potrawy podawanej w tym dniu podczas uroczystej kolacji. „Soczywo”, czyli kutia to tradycyjna kasza z pszenicy, jęczmienia, owsa, gryki, grochu bądź soczewicy, podawana na słodko z miodem, makiem i orzechami. Podczas wigilijnej kolacji na stole powinno znaleźć się 12 postnych dań. Pod obrus – podobnie jak w polskich domach – kładzie się odrobinę siana, zaś pod stołem umieszcza się żelazny przedmiot, na który każdy z uczestników kolacji po kolei kładzie stopy (ma to zapewnić zdrowie i siłę w nadchodzącym roku).

Karolina Ćwiek opiekun projektu edukacyjnego